Zgodovina Gradu Strmol

Grad Strmol je bil leta 2004 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil v obdobju 2010–2012 v celoti obnovljen.

GRAD NEŠTETIH ZGODB

GRAD STRMOL

Stoji ob vznožju Dvorjanskega hriba, v bližini vasi Češnjevek, Grad in Dvorje pri Cerkljah na Gorenjskem. Ime je dobil po svojih prvih lastnikih, vitezih Strmolskih, in tako spada med redke gradove v Sloveniji, ki so ves čas ohranjali slovensko ime. Grad služi protokolarnim potrebam Republike Slovenije.

Leta 1936 je grad s posestvom kupil gospodarstvenik Rado Hribar (sin Dragotina Hribarja). 6. januarja 1944 sta pod streli VOS padla oba lastnika graščine, Rado Hribar (*1901) in njegova žena Ksenija Gorup pl. Slavinjska (*1905). Tragično dogajanje sta v romaneskni obliki zajela Tone Perčič (In ti boš meni ponoči trkal na vrata, 1998) in Drago Jančar (To noč sem jo videl, 2010), sicer pa ga najdemo še v Cerkljanskem zborniku 1964, kratki pripovedi Toneta Perčiča Kamniti gost (Nova revija 1992) in v Marija Cvetek, Spomini na Strmol: Vilma Mlakar, roj. Urh – nekdanja strmolska sobarica, Kronika 2006. Hribar je po pričevanju britofškega tovarnarja Jožka Zabreta na Strmolu skupaj s šestimi okoliškimi podjetniki pod vodstvom Gestapa organiziral gorenjsko belo gardo; VOS je vse razen vodje Janeza Brodarja, veleposestnika iz Hrastja, ki se je umaknil na Dunaj, likvidiral.

Po vojni je postal grad protokolarni objekt partijskega vodstva. Po mnenju Hribarjevega nečaka, ki je raziskoval dogajanje, je bil pravi motiv za likvidacijo odstranjevanje predvojnih posestnikov. Preživeli sorodniki so leta 2000 dosegli razveljavitev partizanske sodbe in rehabilitacijo lastnikov, nakar je bil grad leta 2004 z denacionalizacijo vrnjen dedičem. Ti so ga prodali nazaj državi, ki ga je v letih 2010–2012 prenovila kot protokolarni objekt. Poleg tega ga ponuja v najem za posamezne dogodke, v njem je urejen tudi butični hotel.

GRAJSKI PARK

Podatki o ureditvi okolice gradu konec 17. stoletja so zelo skromni. Verjetno se je na pobočju pod gradom razprostiral sadovnjak, na ravnini pod njim pa so bili štirje ribniki oziroma bajerji, ki so se napajali iz studenca, ki je imel izvir nedaleč od gradu. Do tja je vodila sprehajalna pot z drevoredom in s klopmi za posedanje. Od nekdanjih ribnikov se je ohranil le eden. Od tedaj se zasnova ureditve okolice ni bistveno spreminjala.

Današnjo zasnovo oblikuje dostopna pot, ki se v rahlem loku vzpne po pobočju na pravokotno dvorišče, obdano z zidom za gradom. Na zidu stojijo vrtne plastike puttov (dečkov, ki v rokah držijo razne predmete, živali in pridelke) ter ženskih figuric neznanega kiparja, ki so nekdaj krasile baročni vrt graščine Zalog (Wartenberg) in so jih v šestdesetih letih skupaj s plastikama atlantov z vzhodnega stopnišča graščine prenesli na to mesto. Na nasprotni strani dvorišča se pot zopet spušča do priključka na bližnjo cesto. Med dostopnima potema je svobodno oblikovan park z elementi krajinskega sloga z oblikovanim jezerom in neavtohtonimi vrstami dreves.

Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je med skupnim kopanjem ugriznil gospodarja. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Koledar dogodkov

INFORMACIJE O KORONAUKREPIH

Vaše zdravje je naša prioriteta.

Vaše počutje je naša prednostna naloga, zato Vam v času epidemije nudimo koristne informacije in priporočila za brezskrbno preživljanje dopusta. Obenem Vam svetujemo, da redno spremljate novosti v zvezi s trenutno situacijo in dosledno upoštevate varnostne smernice na aktualnih spletnih straneh.

V Sloveniji je od 15. junija 2021 razglašen konec epidemije, kljub ugodnejši epidemiološki sliki pa določeni ukrepi še vedno ostajajo v veljavi:

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tako ponudniki kot gostje:

 • znotraj gostinskih objektov,
 • v vseh turističnih namestitvah (hotelih, apartmajih, vilah),
 • na vseh kulturnih in športnih prireditvah,
 • na javnih shodih in dogodkih z nad 100 udeleženci,
 • pri kongresni dejavnosti.

 

Pogoj PCT ni obvezen za otroke do 18. leta starosti (v primeru kulturne ali športne prireditve za otroke do 15. leta starosti), ki so v spremstvu ožjih družinskih članov ali skrbnikov.

 • Nošenje zaščitne maske ob izpolnjevanju pogojev PCT ni več obvezno za:
 • goste znotraj gostinskih lokalov,
 • goste v nastanitvenih obratih,
 • udeležence kongresnih srečanj v notranjih prostorih,
 • obiskovalce kulturnih prireditev ter
 • gledalce na športnih dogodkih.

 

V ostalih primerih je uporaba zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih še vedno obvezna. Na prostem je treba upoštevati medosebno razdaljo 1,5 metra. V kolikor to ni mogoče, je obvezna uporaba zaščitne maske.

 

Omogočena je polna zasedenost kapacitet za:

 • kulturne prireditve,
 • športne dogodke,
 • kongresne dejavnosti.

 

ENOTNI POGOJI VSTOPA ZA POTNIKE

Vstop v Slovenijo je brez napotitve v karanteno dovoljen osebi, ki predloži enega od naslednjih dokumentov:

 • negativen rezultat PCR na COVID-19, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa,
 • negativen rezultat testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
 • potrdilo o prebolelosti – dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev, ali potrdilo zdravnika o prebolelem COVID-19, ki od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.
 • potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim se dokazuje, da je preteklo od prejema:
  – drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
  – drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  – prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  – prvega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
  – prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
  – drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni,
  – drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
  – drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.
 • Evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali fizični obliki, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike (EU DCP),
 • digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali fizični obliki, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pistojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.

 

10-DNEVNA KARANTENA

Če oseba ne predloži nobenega od navedenih dokumentov, je zanjo obvezna 10-dnevna karantena. Če gre za tujega državljana brez stalnega prebivališča v Sloveniji, se ga napoti v 10-dnevno karanteno le pod pogojem, da ima zagotovljen prostor prestajanja karantene. V nasprotnem primeru se mu vstop v Slovenijo prepove.
Prestajanje karantene pod nobenim pogojem ni mogoče v turističnih nastanitvah.

 

PREVENTIVNI UKREPI SO ODLOČILNEGA POMENA.

K uspešni zajezitvi širjenja bolezni pripomore odgovorno vedenje do sebe in drugih, kar pomeni, da dosledno izvajamo sledeče preventivne ukrepe:

 • omejeno gibanje in zadrževanje gostov na recepciji,
 • ohranjanje varnostne razdalje na prostoru okrog recepcije,
 • dostopnost zaščitnih mask, razkužil in rokavic,
 • razpoložljivost sredstev za razkuževanje rok pri vhodu v objekt ali v preddverju,
 • obvezna uporaba zaščitne maske znotraj gostilniških obratov,
 • razpored miz, ki omogočajo varno razdaljo med gosti,
 • razkuževanje miz, jedilnih listov, cenikov in vseh ostalih predmetov na mizi ter zamenjava pogrinjka za vsakim gostom,
 • dostopnost informacij za goste o novih postopkih čiščenja sob in zamenjavi posteljnine,
 • dostopnost priporočil za pravilno umivanje rok na javnih straniščih,
 • priprava dvoran in prostorov za kongrese v skladu z aktualnimi priporočili za javno zdravje z dvometrsko razdaljo med stoli,
 • največje število udeležencev v skladu z odločitvijo nacionalnega štaba.

 

Ekipa Brdo Vam želi varno, zdravo in prijetno letovanje.

Play Video
Play Video about Vila Tartini - Nočitve na slovenski obali
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video